Quantcast
Channel: tag: marknadsplan
Viewing all 26 articles
Browse latest View live

Affärsplanen - behövs den?

$
0
0

Behövs verkligen en affärsplan?Affärsplaner kan tyckas onödiga, det för affären viktiga har man ju i huvudet. Men då det kommer till finansiering och kanske marknadsföring och då företaget växer är ofta en förutsättning att det finns en dokumenterad affärsplan.

Det Väsentliga med affärsplanen är möjligheten att kortfattat visa hur man tänker sig framtiden för sin verksamhet, från dess enskilda delar till helheten och vice versa. De olika stegen däremellan måste hänga samman logiskt för att planen ska uppfattas som genomtänkt och därmed trovärdig. Ett bra sätt är att använda sig av rubriker som förutsättningar, vision, mål, aktiviteter och genomförande. Genom att arbeta steg för steg ökar sannolikheten för att affärsplanen kommer att hänga samman.

Rätt utförd behöver en affärsplan inte vara mer krånglig att göra än att ta ett beslut för vardagen. Hur då? Låt oss ta en vanlig situation. Åtminstone en gång om året planerar du för semesterledighet med din familj. Då är angeläget att ledigheten kommer att uppfattas som positiv av alla. Det finns därför all anledning att i god tid i förväg tänka igenom vad som bör göras för att semestern ska bli framgångsrik.

Börja med att plocka fram fakta och erfarenheter från nu, tidigare och möjligen framtiden och dra slutsatser av det. Lägg nu alla värderingar åt sidan så blir bilden mer korrekt. Ta fram eventuella styrkor men också svagheter genom att spåra de mönster/drivkrafter som kan finnas bakom sådant som tidigare blivit bra eller mindre bra. Ställ följande frågor:

  • Vilka ska vara med, hur ser förutsättningarna ut och vad kan familjemedlemmarna tänkas förvänta sig av den gemensamma ledigheten?
  • Hur är det med dig själv, din egen sinnesstämning och farhågor respektive förväntningar?
  • Hur var det förra gången ni var lediga tillsammans, vad gjorde ni då och vad blev lyckat respektive mindre lyckat?
  • Vad ska prägla familjens intryck i efterhand så att ledigheten kan uppfattas som lyckad?

Med svar på dessa frågor blir det lättare att ta ställning till den fortsatta inriktningen, med ett finare ord den ”strategi” som bör gälla för en lyckad semester.

Fortsätt sedan att utifrån angivna förutsättningar ställa breda frågor för att komma fram till hur ledigheten i stora drag ska gestalta sig, ett tänkt tillstånd som en slags ”vision”:

  • Hur ser den samlade ambitionen ut och vad är viktigt att koncentrera sig på under ledigheten?
  • Hur utvecklar sig er gemensamma ledighet och vilka känslor förmedlar det?
  • Och följaktligen, hur ser den ”vision” ut som beskriver vad du/ni vill se infriat och gärna i form av en konkret bild/situation?  

Gå därefter vidare med att översätta visionen i mål, övergripande och/eller detaljerade med frågor som:

  • Vilka är de behov eller rent av brister som du/ni anser ska bli tillgodosedda?
  • Vad är det familjens olika medlemmar vill få ut av sin ledighet och du själv?
  • Vad ska ni ha uppnått med er gemensamma ledighet?

De här målen förutsätter att ett antal aktiviteter blir utförda. Vilka de är preciseras med hjälp av följande frågor:

  • Vilka aktiviteter är nödvändiga för att respektive mål ska infrias?
  • Vad måste ni praktiskt utföra tillsammans eller enskilt för att infria målen?
  • Vad, när och hur ska nödvändiga aktiviteter utföras?

För att inte ska stupa på de praktiska förberedelserna är det klokt att fundera över de villkor som måste vara infriade. Gör det gärna med hjälp av följande frågor:

  • Vem gör vad? Hur mycket tid och pengar krävs för det ni vill göra och hur skaffar ni fram det?
  • Vilken tid krävs för att granska olika alternativ, göra en budget, fördela arbetsuppgifter, läsa på och skaffa information och få tips av andra?
  • Hur ska arbetet med förberedelserna följas upp och hur vet ni efterhand att ledigheten blivit vad ni önskat er?

Med de här frågorna går det att beskriva och sedan förverkliga sina drömmar och visioner, t ex om en lyckad semester tillsammans. Kanske tycker du att antalet frågor är väl många frågor för en så pass enkel uppgift? Det är samma slags frågor som kommer till användning vare sig uppgiften är liten eller stor. De här frågorna är naturliga att ställa sig och de ger heltäckande svar. Var konsekvent i övergången mellan de olika stegen.

Hur du än går tillväga, se till att få det helhetsperspektiv som är nödvändigt för att orientera sig i en skakig och snabbt föränderlig samtid. Utan ett sådant är det alltför lätt att bli fångad av det sist sagda, det mest ljudliga eller den bekvämaste vägen.

Läs mer om hur du skriver en affärsplan.


Nulägesanalys - exempel på vad det är

$
0
0

I den här delen tittar vi lite närmare på var du befinner dig idag: Hur ser din affärsidé ut? Vilka är dina konkurrenter? Vad finns det för hot och möjligheter i omvärlden?

Din affärsidé

Innan du börjar titta närmare på din marknad och omvärld bör du ha en uppfattning om ditt företags inriktning, en preliminär affärsidé. (Efter att du har gått igenom marknadsavsnittet bör du fundera ett varv till på affärsidén. Kanske är det något som bör justeras för att du ska ha bättre förutsättningar att skapa ett lönsamt företag?). Genom att tänka igenom och formulera din affärsidé kan du lättare beskriva för dina kunder vad ditt företag gör. Det blir också enklare för dig att veta vad du inte ska göra när du planerar din verksamhet. Det kan vara nog så viktigt som att bestämma vad man ska göra.

Vad erbjuder du kunden?

Det du ska sälja, eller erbjuda till marknaden, kan vara en tjänst, t.ex. ett hantverk, en deltagarplats i en utbildning, en biljett till en resa eller en logiplats. Det kan också vara tid i en tvättautomat, utnyttjad tid av dig och din grävmaskin osv. Du kanske kommer att sälja en produkt i form av en vara du tillverkat eller köpt in eller ett sortiment av varor. Vad du än säljer, även om det egentligen är en tjänst, så kan vi kalla det för produkt, eller produkter om du har ett sortiment.

Nu kommer vi till en kärnfråga, är produkten anpassad till kundens behov, till nytta för kunden? Försök se din produkt med kundens ögon. Dessutom är det inte enbart produkten utan hela ditt erbjudande och kundens kontakt med ditt företag som kommer att vara avgörande för framgångarna

Vad är då en affärsidé? Man kan säga att det är en kortfattad beskrivning av vad du ska tjäna pengar på. Vi utgår från följande frågor:

Exempel: Marco hade sin speciella estetiska känsla. Han skulle verkligen utnyttja denna förmåga till att skapa fina miljöer i butiken. Hans uppfattning var att kundens upplevelse i butiken, intrycken av miljöerna, personalens serviceanda, distribution till hemmet och mycket annat var viktiga delar i kundnyttan.

Erbjudandet om att vara designstöd för kunden skulle säkert tillgodose ett kundbehov. Marco var säker i sin roll som inredningscoach. Han hade tränat i de företag där han tidigare arbetat och med att hjälpa vänner och bekanta med inredning.
 
Faktiskt kände han sig lite stolt efter alla positiva omdömen han fått. Han hade även gjort en del inredningsförslag till olika företag.

Marco och Emma skulle sälja möbler och andra inredningsprodukter, men affärsidén skulle knappast bli framgångsrik om de inte tänkte igenom och betonade vad som var nyttan för kunderna.

Vem är din kund/målgrupp?

”Alla får köpa av mig, det finns ingen anledning att peka ut någon särskild kategori.” Det kan låta förnuftigt med en sådan tanke, men faktiskt är det inte så enkelt. Att driva ett företag kräver fokusering. Begränsad personlig energi, begränsad tillgång till kapital och tid kräver koncentration på det som ska ge lönsamhet och pengar.

Produkten i sig och hela erbjudandet ska stämma med värderingar och behov hos den kundkategori som du vill nå. Budskapet i annonser, trycksaker etc. måste formuleras så att det väcker intresse hos just denna målgrupp. Din uppfattning om vilken målgrupp du vänder dig till styr de undersökningar du ska göra i ditt förberedelsearbete.

Inredningssatsningen som Emma och Marco gör vänder sig till en kundkategori som är särskilt intresserad av inredning, som följer med i designtrender och det som är aktuellt. I huvudsak är det personer som är ganska rörliga i sitt boende fortfarande, men också de som gör den stora bosättningen i samband med familjebildning. Målgruppen har köpkraft lite utöver det genomsnittliga. De vänder sig även till företag som har behov av representativa möbler och inredning.

Det är inte alltid som kunden är den enda individen som har betydelse för hur du lyckas med försäljningen. Föräldrar och släkt likaväl som barnen har inverkan på vilka leksaker som säljs även om det är barnen som är brukare av produkterna. Säljer du till andra företag finns det kanske inköpsadministratörer, beslutsfattare och användare. Alla påverkar inköpsbesluten och ingår i din målgrupp. Tänk på att affärer alltid sker mellan människor, inte mellan företag.

Hur ska du sälja dina produkter eller tjänster?

Tänker du sälja dina produkter i en butik, via personliga besök eller kanske via webben? Hur ska budskapet i dina aktiviteter mot marknaden utformas så att det når fram till målgruppen? Kanske ska du välja flera kanaler för din försäljning?

Var ska du marknadsföra ditt erbjudande?

Lika väl som du koncentrerar dig på en utvald målgrupp vänder du dig till en vald del av marknaden. Det kan vara ett geografiskt område, en särskild bransch, eller någon annan avgränsning. Även om Internet är globalt så styr utformningen av din webbshop vilken marknad du kommer att nå. Det handlar om språk, attityd och synsätt, valuta och annat.

Du kan mycket väl se framför dig en viss marknad, men välja att bearbeta den stegvis. Oftast är det bra att göra en koncentrerad satsning för att sedan gå vidare.

Varför ska kunden köpa av dig? Vad skiljer dig från konkurrenterna?

Blir ditt företag likadant som konkurrenternas? Kommer kunderna inte att se något unikt med ditt erbjudande? Har du en pizzeria bland femton andra med samma erbjudande?

Ibland pratar man om USP – det vill säga ”Unique Selling Point”. Vad är det som gör dig unik i förhållande till konkurrenterna och gör att kunderna väljer dig och inte någon annan? Vilken är din USP?

När du utforskar omvärlden, dina blivande kunder och konkurrenter, försök då få fram på vilket sätt ditt företag och ditt erbjudande kan bli unikt i något avseende. På vilket sätt kan detta som är speciellt för dig locka kunder till ditt företag? Det kan handla om din speciella kunskap inom ditt yrke, din speciella förmåga att knyta kontakter med folk, dina fina lokaler med parkeringsplats, dina kreativa annonser, ditt goda rykte i tidigare anställning eller något annat.

Hur kan du ta tillvara dina unika fördelar och hur ska du få ut budskapet om dem så att kunderna hittar dig?

Formulera affärsidén

Den affärsidé som Emma och Marco formulerade var denna: Cosi Design AB erbjuder trendiga och klassiska möbler i södra Sverige till designintresserade privatpersoner och representanter för företag. I butiken får kunderna tillgång till både inspiration och unik inredningskompetens.

När Emma och Marco formulerat sin affärsidé kändes det helt rätt att också formulera företagsnamnet. Cosi Design skulle anknyta till design i tiden men också till den känsla för inredningsdesign som Marco och Emma stod för. Cosi betyder ungefär ”så här” på italienska. Marcos far var italienare och Marco hade fått mycket inredningsinspiration från sina besök i Italien.

Ditt erbjudande

Vad är det egentligen du ska erbjuda dina kunder? Lite har vi nosat på det när du skissade på din affärsidé, men fundera nu lite mer konkret på vad det är du kommer att erbjuda.

Emma och Marco diskuterade vad de skulle erbjuda i sin verksamhet. Möbler var ju självklart, men när de hade funderat lite mer kom de fram till att det var några andra saker de skulle erbjuda också. Så här blev listan till slut:

  • Försäljning av exklusiva och personliga möbler.
  • Försäljning av exklusiva och personliga inredningsdetaljer och accessoarer, t.ex. lampor, ljus och servetter.

Dessutom skulle Cosi Design AB erbjuda följande tjänster:

  • Transport och uppackning av möbler.
  • Homestyling.
  • Inredningsuppdrag till både privatpersoner och företag.

Här är en bra guide hur du tar fram en plan för att nå marknaden

SWOT-analys

$
0
0

Gör en SWOT-analys!Säkert har du någon gång skrivit en plus- och minuslista med för- och nackdelar inför ett viktigt beslut. En SWOT-analys är egentligen i grunden samma sak. Förkortningen SWOT står för engelskans Strengths, Weaknesses, Opportunities och Threats, det vill säga Styrkor, Svagheter, Möjligheter och Hot på svenska.

Att göra en SWOT-analys är ett bra sätt att titta på sin verksamhet eller affärsidé och öka beredskapen inför vad som kan komma i framtiden. Den är också ett bra underlag när du ska välja strategi längre fram. Man kan göra en SWOT-analys på hela företaget, eller en enskild produkt eller företeelse.

Styrkor och Svagheter är sådant som du kan påverka. Möjligheter och Hot är saker eller händelser i omvärlden och framtiden som är svårare att påverka.

En brainstorming är en bra utgångspunkt för en SWOT-analys. Samla några personer som kan komma med kloka synpunkter på din verksamhet, utrusta dem med gula postit-lappar och sätt igång att spåna.

Börja med styrkor och svagheter. Gå därefter över till möjligheter och hot. Som avslutning är det bra att gå igenom styrkor och svagheter igen och prioritera de viktigaste.

  • Styrkor: Vad har din affärsidé för starka sidor?
  • Svagheter: Vad finns det för svaga sidor med din affärsidé?
  • Möjligheter: Vilka möjligheter i omvärlden kan du se i framtiden?
  • Hot: Finns det framtida hot som du måste se upp med?

Exempel: Emma och Marco tog hjälp av Emmas bror och två inredningsintresserade vänner som var väl insatta i hur de tänkte sig sitt företag. Efter brainstormingen försökte de sortera och sammanfatta resultatet och kom då fram till följande punkter:

Styrkor

  • Marco har stor kunskap om branschen. Han hänger med i trender och vad som är på gång. Han har också en känsla för stil, färg och form.
  • De har en bra lokal.
  • Emma är duktig på ekonomi.
  • Marco har goda kontakter med leverantörer.
  • De kommer att jobba själva i butiken och de kan erbjuda personlig service och stor kunskap om produkterna.

Svagheter

  • Om någon blir sjuk blir det svårt att driva företaget ensam.
  • De är okända för sina blivande kunder.
  • Man måste gå upp för en liten trappa för att komma in i lokalen. Det innebär t.ex. att det är svårt för en person med barnvagn att ta sig in.
  • De har begränsat med egna pengar.

Möjligheter

  • Det är ett stort intresse för heminredning. På TV finns otaliga inredningsprogram och folk köper mängder med inredningstidningar.
  • Homestyling kommer mer och mer.
  • Antagligen kommer det att byggas mycket bostäder under ett antal år framöver. 

Hot

  • Det ryktas om att en stor inredningskedja ska etablera sig i samma stad.
  • Det är kanske för nära till det stora varuhuset som grundades i Småland.
  • Byggboomen kan vika.
  • Om konjunkturen försvagas minskar köpkraften och det stora intresset för inredning.

Emmas och Marcos viktigaste styrkor ska de dra nytta av i sin marknadsföring. De största svagheterna måste de fundera över hur de kan minska.

Här kan du ladda ner en mall för marknadsplan och SWOT-analys

Guide till affärsplan - så gör proffsen

$
0
0
Guide till affärsplan - så gör proffsen

En affärsplan kan ses som en karta över ett företags verksamhet och är en ingående beskrivning av företagets affärsidé, organisation, produkter, ekonomi etc. Att göra en affärsplan när man ska starta ett nytt företag är för de flesta en självklarhet, men man kan naturligtvis fråga sig varför ett företag som funnits i 20 år ska behöva bry sig om affärsplanen.

Affärsidén borde ju vara färdig vid det laget? Och vet inte medarbetarna redan hur det egna företaget fungerar?

Svaret är att affärsplanen är lika viktig för nya som för väl etablerade företag. Affärsplanen bör vara ett levande och dynamiskt dokument som anpassas till de förändringar som sker i samarbete med medarbetarna och sedan aktivt används för att styra av företaget.

En affärsplan fyller flera syften och riktar sig till många olika målgrupper. Samtidigt som den ska ge ett samlat grepp på företagets verksamhet och ska den också kommunicera företagets affärsidé till såväl anställda som finansiärer och andra viktiga intressenter. Med hjälp av affärsplanen har företagsledning och anställda ett bra underlag för att planera den löpande verksamheten och utveckla företaget. Affärsplanen ger finansiärer och andra intressenter en helhetsbild av företaget som gör att de kan bedöma om företaget är värt att satsa på eller ha som samarbetspartner.

När man skriver en affärsplan är det viktigt att utgå från fakta och realistiska antaganden. Försök skriva så enkelt och tydligt som möjligt. Med tanke på att olika målgrupper är intresserade av olika delar av affärsplanen kan det ibland vara vettigt att ha olika versioner av affärsplanen som riktar sig till de olika målgrupperna.

I det här materialet kommer vi att gå igenom affärsplanens olika delar punk för punkt. Efter varje avsnitt finns en lista med länkar där du kan få mer information och vägledning i ditt arbete att utforma en affärsplan för ditt företag.

Affärsplanen - behövs den?

Att skriva en affärsplan + de bästa affärsplansmallarna samlade

Så skriver du en vinnande affärsplan (Bildspel av Connectsverige)

Gör din egen affärsplan (Nyföretagarcentrum)

Skapa en affärsplan (verksamt.se)

Läs fortsättningen: Affärsidé och mål

Prissättning och produktprofil, prisstrategi och exempel

$
0
0

Produkter kan vara både varor och tjänster. Vissa företag är producerande företag och producerar sina egna produkter medan andra köper in produkter som de sedan säljer vidare. Om man studerar en marknad ser man ofta att det finns många olika produktalternativ. Vissa produkter har lågt pris medan andra har högre.

De produkter som kostar mer har ofta fler funktioner och/eller en högre servicenivå. Många företag har olika alternativ som riktar sig till olika målgrupper. När man sätter pris på företagets produkter måste man tänka på hur man vill att företaget ska uppfattas på marknaden. Är företagets image att vara ett lågprisalternativ som alltid har billiga produkter, eller vill man uppfattas som ett företag som säljer speciella produkter av hög kvalitet.

När ett företag prissätter sina produkter måste man ta hänsyn till produktions-/inköpskostnader, kundernas betalningsvilja och konkurrenternas priser. Produktions-/inköpskostnaden för en produkt är det minsta pris man kan ta. Visst händer det att företag säljer ut produkter på realisation, men på lång sikt måsta man alltid täcka alla sina kostnader. Kundernas betalningsvilja är den gräns som representerar det högsta en kund är beredd att betala för en produkt. I praktiken är det dock ofta konkurrenternas priser för likvärdiga produkter som bestämmer på vilken nivå det slutliga priset hamnar.

Vid prissättning kan man också använda olika typer av introduktionspriser eller rabatter för stamkunder och andra som handlar stora volymer som metod för ytterligare konkurrera om kundernas gunst.

En bra strategi för att sätta rätt pris

Prissättningen är viktig och här har du en strategiNär du skall sätta priset på din vara eller tjänst skall du inte utgå från dina egna kostnader och sedan lägga på ett vinstpålägg. Tänk och agera istället så här vid din prissättning:

  • Utgå alltid från kundens upplevda mervärde när du ska fastställa försäljningspriset. Du måste alltså först ha klart för dig vilka du vänder dig till och vad de är beredda att betala för din vara eller tjänst.
  • I nästa steg tar du hänsyn till det vinstkrav som du har fastställt på dina produkter eller tjänster. Du bör alltså ha klart för dig redan från början vilken vinst du strävar mot. Här yttrycks detta som vinstmarginal och inte som ett vinstpålägg.
  • Skillnaden mellan försäljningspriset och vinstmarginalen blir din målkostnad för varan eller tjänsten. Dvs. så här mycket får maximalt din vara eller tjänst kosta dig.

Skillnaden mellan synsätten är framförallt ordningsföljden. Med detta moderna synsätt utgår du alltid först från kunden, dvs. ett ”utifrån-in” tänkande. Utmaningen ligger sedan i att du på ett så tidigt stadium som möjligt, ”sållar bort” de varor eller tjänster där du inte når målkostnaden.

Exempel på prissättning

Du har en butik som säljer herrskor som vänder sig till affärsmän i åldern 30-50 år. Du är på en mässa och ser skor som du tror passar din målgrupp. Du kommer fram till att dina kunder kommer att tycka att ett pris på 600 kr är ett bra pris. Du måste nu börja räkna ”baklänges”. Ta bort momsen, så blir priset 480 kr. Sedan tar du bort din vinstmarginal som du satt till 10%. Din målkostnad för skorna blir då 432 kr som skall täcka alla dina kostnader.

Du har tidigare gjort en uträkning där du kom fram att dina indirekta kostnader som bl.a. består av hyra för lokal, marknadsföring, administration, personalkostnader mm. motsvarar en lika stor kostnad som dina direkta kostnader som består av inköpspris på skor, fraktkostnader mm. Du blir nu erbjuden att köpa dessa skor till 250 kr inklusive fraktkostnad. Med ett pålägg på 100% för att täcka dina indirekta kostnader innebär det en totalkostnad på 500 kr som du skall jämföra mot din målkostnad som ligger på 432 kr. Du räknar du snabbt fram att det högsta pris du kan gå med på är 218 kr för att du ska nå din målkostnad eftersom du måste lägga på 100% på inköpspriset. Kan du inte förhandla fram ett pris på 218 kr, så bör du alltså avstå från en affär.

Mer om ämnet

Priskalkylator (verksamt.se)

Fler goda råd om prissättningsstrategier

3 tips om hur du sätter rätt pris

Läs fortsättningen i hur du skriver affärsplanen: Budgetering och ekonomi till affärsplanen

Din unikhet som framgångsfaktor!

$
0
0

Det pratas mycket om framgång i alla typer av media och det har blivit väldigt viktigt och något som många strävar efter idag. Framgång har många olika ansikten och vägarna dit är många. Den fråga som oftast dyker upp är: Hur gör jag för att nå framgång? med betoning på HUR.

Frågan är väldigt relevant då framgång inte bara kommer som ett brev på posten. Några andra frågor som också dyker upp kring ämnet är:

  • Vad är nyckeln till sann framgång?
  • Vilka människor når framgång?
  • Vad kan du göra för att lyckas?

Innan jag besvarar ovanstående frågor vill jag definiera vad jag menar med ”framgång”.

Framgång i den här artikeln är:

  • Helt individuell.
  • Att nå sina livsmål.

Så vad är då nyckeln till sann framgång? Jag vill börja med att säga att varje människa har förutsättningarna att nå sina livsmål. Det beror på att de mål varje individ sätter har sin grund i det vi är; intressen, kunskaper, egenskaper, drömmar, personlighet och erfarenhet. Den absolut effektivaste nyckeln till framgång är din unikhet!

Man kan titta på två personer som jobbar på samma arbetsplats, de har samma utbildning och liknande arbetsuppgifter men den ena är mer framgångsrik än den andra. Vad kan det bero på? Jo, mod att vara unik!

Vad är då din unikhet? Jo, det är allt som är du sammantaget: egenskaper, beteende, utbildning, erfarenhet, intressen, livserfarenhet, drömmar, visioner, mål och kunskaper. Det är allt det sammantaget som gör dig unik. Och för att ta fram din unikhet krävs modet att vara dig själv.

De som når framgång har självförtroende, en bra självbild och modet att vara sig själv för att vara sin unikhet. En framgångsrik människa har förmågan att använda sin unikhet för att nå sina mål här i livet. Det handlar alltså inte bara om en bra utbildning och mångårig erfarenhet på arbetsmarknaden utan en kombination av utbildning och dina personliga livserfarenheter, beteende, intressen mm som är grunden till framgång.

Ett vanligt fenomen som de flesta gör är att jämföra sig med andra och tro att deras accepterade beteende är det rätta. Ja, det är det rätta beteendet – för dem, inte för dig! så sluta jämföra dig med andra och hitta ditt eget unika sätt att vara. Det är vägen till framgång!

Många som startar företag tittar på hur andra har gjort; hur ser konkurrenternas hemsidor ut? Vad skriver dom? Hur skriver dom? Var marknadsför dom och hur?
Och så gör man likadant som konkurrenterna och undrar varför kunderna inte strömmar till. Varför gör de inte det? Dels så försvinner du i mängden. Du är bara en av alla andra. Och dels så är det arbete du gjort inte helt sant eftersom du har gjort som konkurrenterna så blir det inte äkta.
Men vad ska du göra istället då?

Titta på konkurrenterna och så gör du tvärtom. Eller så tittar du inte på konkurrenterna och gör istället det som känns helt rätt för dig. Våga stick ut ur mängden så att du syns, för då hittar kunderna dig.

Steg ett är att vara sann mot sig själv, så länge man serverar sig själv lögner så är det svårt att vara ärlig utåt. Att vara olika är inget fel, det ger bara krydda till umgänget.

Titta på snöflingorna, de är så ofantligt många men det finns ändå inte två exakt likadana men ingen av dem är ”bättre” eller ”sämre” än någon annan snöflinga – de är bara olika. Det är precis likadant med oss människor, inte ens enäggstvillingar är helt identiska.

Försöker du vara som alla andra blir du bara en i mängden och om alla gjorde så skulle inga nya uppfinningar skapas. Och så krävs det så mycket mer energi att försöka vara som någon annan. Om du är dig själv så behöver du inte anstränga dig, du behöver bara VARA.
Vi är alla födda helt unika och det är också meningen att vi ska vara det.

Bejaka dina unika egenskaper, var dig själv så kommer du möta ökad respekt, att folk lyssnar på dig och att folk verkligen vill vara i din närhet just därför att du är du. Alla tycker om nya saker och varje gång du möter en människa som bejakar sin unikhet så möter du något nytt. Det är inspirerande, idéskapande och väldigt intressant att möta människor som är sig själva.

Hur ska jag marknadsföra min firma inom redovisning och översättning?

$
0
0

Driver en liten konsultfirma inom redovisning och översättning. Har en budget avsatt för marknadsföring men vet inte vad jag ska välja att satsa på. Har du några goda råd som ger bra ROI?
- Thessan


Svar av Företagande Redaktionen, Expert inom företagande och entreprenörskap.

Hej!

Det viktiga är att komma igång direkt och testa olika vägar. Google Adwords är en väg där du annonserar i Googles träfflista och dyker upp när någon söker på de ord/fraser du valt. Du betalar då bara för antal klick/besök till din hemsida. Brukar ligga på ett par kronor upp till några tior/klick beroende på vilka ord du väljer.

SEO är en väg. Jag tänker då först och främst på att fylla din sajt med bra och innehållsrika texter. Du kan t ex starta en blogg där ger tips till läsaren. Det brukar ta några månader innan det ger resultat men när väl Google hittat dina texter kommer även personer som söker efter ditt område med kunna hitta dit. Bra texter som ger mycket till läsaren innebär större chans att läsaren tipsar och länkar till din blogg. Att ge är att få, så bjud på din kunskap.

Att delta och vara aktiv i olika forum, t ex i vårt diskussionforum är med ett annat sätt. Du kan visa vad du går för och hjälpa andra och på så sätt locka till dig nya kunder. Du kan även länka till din hemsida från din profil i forumet.

En snygg hemsida med konkreta erbjudanden är bra. Sätt upp en mejllista/nyhetsbrev där du en gång/månad skickar ut bokföringstips och skattenyheter och dina senaste blogginlägg.

Starta en Facebook-sida och posta ovan nämna saker som blogg och råd till dina läsare och fans.

Gå med i ett affärsnätverk på din ort för att knyta nya affärskontakter.

Gå på frukostmöten där de hålls. Prata med folk och skaka i de träd som finns.

Samla ihop kollegor på din ort så ni tillsammans kan erbjuda ett startpaket till nyföretagare. Bokföring, företagscoach, dator, telefon, kontorsmöbler, kontorsmaterial, etc. Kunden får rabatt hos er. Det finns företagsregister så ni har koll på nystartade företag. Kommunen har säkert dessa uppgifter. Skräddarsy till olika branscher. Redovisning behöver de flesta.

Hoppas det gav några tips! Testa vad som fungerar bäst för dig.

Lycka till!

Hur nå ut på marknaden med ny produkt?

$
0
0
Rasmus Biasi

Hej Rasmus! Jag startar en produktionslinje inom snickeri listverk. Har klart för mig produktion och volym. Dock fastnar jag i hur ska jag komma rätt på marknad så effektivt som möjligt utan att det kostar en förmögenhet.
- Ramon


Svar av Rasmus Biasi, Expert på försäljning.

Hej Ramon!

Vilken intressant fråga, detta är ju en kombinerad sälj och marknadsfråga vilket gör den extra intressant för jag kan tänka mig att det är många som sitter i samma position som kan dra nytta av att förstå denna procedur.

Till att börja med så måste man alltid, oavsett produkt eller tjänst, definiera sin målgrupp, det enklaste sättet att göra det på är att fundera på vilka som har bäst nytta av tjänsten eller produkten man erbjuder.

I ditt fall så måste jag erkänna att jag vart tvungen att googla, jag får då upp flera bilder på lister samt flera byggbolag som erbjuder sig att fixa lister om man behöver.

Eftersom jag inte är helt insatt i just denna bransch så vet jag inte om det är något ”exklusivt” som folk beställer i vanliga fall eller om snickarna ofta gör det själv så därför vill jag ge dig några alternativ och hoppas på att något eller några av dem slår ”huvudet på spiken”

Alternativ 1: Målgrupp - Byggfirmor

Potentiellt läge:
Det du erbjuder är något exklusivt och eftersom du har produktion så tjänar dom på att beställa direkt från dig istället för att göra dem själv, detta kräver även att du har något extra som t ex inte Bauhaus eller motsvarande kan erbjuda.

Strategi för att få till möte:
Jag råder dig att ställa frågan till alla du känner om någon har en kontakt på en byggfirma, använd sociala medier, Facebook, LinkedIn samt ditt personliga nätverk då får du s.k. ”varma leads” och personen som refererar dig har hjälpt dig att komma förbi första tröskeln, när du sedan är på mötet så kom ihåg att det är personer som delar ditt intresse för hantverk så där har ni något väldigt bra att prata om för att skapa en bra kontakt.

Får du inget gensvar där så kontakta alla lokala byggfirmor, be att få prata med VD eller Inköpsansvarig och förklara att du har något som kan hjälpa dem att spara pengar.

Strategi på mötet:
Din enda uppgift blir här att få dom att gilla dig och sedan visa på hur effektivt det är att beställa direkt från dig istället för att göra det själv eller köpa någon annanstans, det folk i slutändan alltid undrar är ”vad tjänar jag på detta” så var noga med att visa vad dom sparar i både tid och pengar så att dom kan räkna hem det.

Alternativ 2: Målgrupp - Byggvaruhandel

Potentiellt läge:
Du har skapat något fördelaktigt som gör att du är mer kostnadseffektiv alt unik i din nisch och har något som marknaden kräver och längtat efter, du har någon form av patent eller lösning som gör det svårt eller omöjligt att kopiera, t ex en personlig stil som gör att du blir ett ”Varumärke”

Strategi för att få till ett möte:
Först googla och få till en lista på alla tänkbara varuhus, se om du kan få reda på hur dom arbetar med detta idag samt vilka kontaktpersoner som gäller, här är det inköpschefen som gäller, var beredd på att ha mängder med fakta med dig innan du tar kontakt för detta är personer som blir uppringda och kontaktade hela tiden av folk som ”kan hjälpa dom att spara pengar” En inköpschefs roll är att alltid ha koll på det mest kostnadseffektiva valet, vissa förstår detta men dom flesta (eftersom vi är människor) går på relation i första hand så läs mina andra svar om hur man skapar bra samtal för att vara så förberedd som möjligt.

Förklara för dom vad du har kommit på och säg att du vill träffa dom för att visa hur det du skapat kan hjälpa dom att få bättre vinstmarginal (har du några exempel på nöjda kunder så berätta gärna om dessa) om du har något unikt och kan enkelt förklara det på telefon så kommer dom att vilja träffa dig för att se och själva förstå bättre.

Strategi på mötet:
Kom ihåg att detta är oftast en långdragen process, det handlar om att ta in något nytt i sortimentet och det måste passa i både rätt tid och period för att dom ska kunna planera marknadsföring etc (många av dessa har sina egna kataloger som behöver tryckas och produceras i tid etc) så ha inte bråttom.

Strategin här blir att skapa relation samt intresse för din produkt, få dom att känna sig trygg med dig som expert samt att verkligen känna att det är något som passar in i deras sortiment, har du gjort din läxa rätt så kan du tex kombinera din produkt med en av deras i ett exempel och därmed visa hur du redan tänkt på hur dom ska dra optimal nytta i ert potentiella samarbete och var lyhörd för när dom själva börjar prata om vart det skulle kunna passa för då har du lyckats fånga deras intresse.

När du har fått dem intresserade så visa att du är professionell och långsiktig genom att ställa frågor som tex ”Om vi leker med tanken att det här skulle passa hos er, när skulle det vara bäst i tiden för er att få in det i sortimentet och hur stor volym brukar ni vanligtvis beställa?" om dom undrar varför du frågar så kan du svara tex: ”mest för min egen skull så att jag vet att Jag kan leverera inom utsatt tid, dom flesta brukar ju beställa *Minsta antal som du vet är vanligt* och det har jag klart på *Period som du vet att du klarar*

Anledningen till att du ställer frågor som dessa är för att ta reda på vart deras intressenivå ligger, du behöver veta exakt vad det är som dom förväntar sig för att affären ska gå i lås.

Det finns 2 scenarion som du vill hamna i här:

1 - Dom lägger ordern

2 - Dom saknar något för att känna sig säkra

Om de inte är intresserade överhuvud taget så har du misslyckats med att visa värdet, därför är följande teknik bra även här.

Om du hamnar i scenario 2, så är din uppgift att ta reda på vad dom saknar, detta gör du genom att ställa frågor som ”om det skulle vara *så som dom vill ha det* skulle det vara intressant då, eller är det något annat du söker?

Det du nu gör är att säkerställa och låsa genom att säga ”Ok, så om jag återkommer och detta är fixat, då är det intressant, hur många enheter pratar vi om i så fall?”

Här får du kunden att tänka på hur allt är när det är som han vil ha det och det ”enda” du behöver göra är att återkomma när det är ordnat, kom ihåg att försöka få det skriftligt på ett s.k. ”letter of intent” så att du är säker på att de menar det dom säger.

Alternativ 3: Målgrupp - Privatpersoner

Potentiellt läge:
Du har skapat en produkt som privatpersoner själva kan köpa och bygga.

Strategi:
Här är det marknadsföring som gäller, om detta är fallet så råder jag dig att fråga vår marknadsföringsexpert eftersom det då handlar om att få folk att vilja köpa utan att du personligen är där och kan påverka, dock skulle jag råda dig att köra på alternativ 1 eller 2 ändå eftersom dom redan har potentiella kunder och om du blir en del av deras sortiment så behöver du inte tänka på marknadsföring.

I business så kallas detta: B2B = Business to business samt B2C = Business to consumer, så att man vet vilken målgrupp man ska fokusera på, nästan i alla lägen så kan B2C produkter eller tjänster göras bäst genom att man knyter strategiska partners och då blir dom mötena B2B eftersom det är din business som gynnar deras.

Hoppas att det var något här som var användbart och tack för förtroendet! Lycka till och följ mig gärna på Facebook där jag svarar på fler frågor "Rasmus Biasi Säljare/ entreprenör” heter gruppen.

Mvh Rasmus Biasi”

Det vart långt, men det är svårt att svara kort på korta frågor eftersom jag inte vet alla faktorer, hoppas det känns ok.


Content marketing - marknadsföring i förändring

$
0
0
Content marketing eller innehållsmarknadsföring på svenska.

Marknadsför du ditt företag på nätet har du säkert stött på uttrycket content marketing, eller innehållsmarknadsföring som är den svenska översättningen. Det är den nya trenden inom onlinemarknadsföring och något som många sysslar med – påstår de i alla fall. Frågar man någon vad content marketing egentligen innebär får man ofta motstridiga svar och långt ifrån alla som säger sig hålla på med content marketing gör faktiskt det. Här reder vi ut begreppen.

För att enkelt förklara vad content marketing är för den som inte är bekant med termen kan man säga att det liknar den textreklam i brevlådan samt de tryckta nyhetsbrev som var väldigt populära marknadsföringssätt innan internet. Syftet med content marketing är alltså att genom att fortlöpande skapa intressant och värdefullt innehåll locka till sig potentiella kunder och dessutom göra dem till betalande och återkommande kunder. Till skillnad från den tryckta reklamen i brevlådan handlar dock den här nya formen av marknadsföring mindre om att presentera erbjudanden och mer om att bygga upp en välinformerad och lojal kundkrets. Man stärker sitt varumärke genom att presentera textinnehållet som ger något till läsaren och man själv är auktoriteten eller experten inom branschen.

Hur du marknadsför med hjälp av content marketing

Då metoden är så pass ny är definitionen av content marketing fortfarande något luddig. I marknadsföringsbranschen finns många starka åsikter om vad som bör och inte bör innefattas av begreppet.

En tolkning av Thomas Barregren i Resumé föreslår att begreppet kan delas upp i fyra grundprinciper.

Den första är att content marketing är all marknadsföring som ändrar eller förstärker konsumentens beteende, med syftet att locka till sig nya kunder och samtidigt binda dem till sig över en längre tid.

Den andra principen gör gällande att content marketing innebär att man skapar informativt, lärorikt eller underhållande innehåll som upplevs som ärligt och sakligt. Det ska inte ge kunden känslan av att man försöker sälja honom eller henne något.

Den tredje principen säger att content marketing görs genom medier man äger, inte sådana man hyr. Det innebär att du kontrollerar vad som publiceras samt när och var det publiceras.

Den fjärde och sista principen är att content marketing är en kontinuerlig process som kräver regelbunden publicering och systematisk produktion av innehåll.

Vissa finner dessa principer alltför restriktiva men de utgör en bra startpunkt för den som vill få en ökad förståelse för vad content marketing innebär.

Exempel på content marketing

Låter ovanstående krångligt? För att du ska få en tydligare bild av vad content marketing innebär ger vi här några exempel på vad som kan omfattas av begreppet.

1. Nyhetsbrev. Här avses inte oombedd produktmarknadsföring som dimper ned i inkorgen varje dag. För att göra nyhetsbrevet till ett verktyg i en content marketing-strategi ska det ha redaktionellt, välskrivet innehåll som skickas till dem som valt att prenumerera på tjänsten. Målet kan vara att lära kunden något nytt eller att bara roa denne.

2. Företagsblogg. Företagsbloggen är enkel att komma igång med och här finns stora möjligheter att regelbundet publicera material som är av intresse för kundkretsen. Ett bra exempel är Sveriges Radios Medieormen. SR kallar den en webbaserad ”mediebok” men den fungerar som en blogg. Här postas regelbundet inlägg om aktuella frågor som rör utvecklingen inom journalistik och media. Innehållet är intressant, tankeväckande och utbildande – samtidigt som det visar på SR:s stora kunskaper inom mediebranschen.

3. Webb-TV, podcasts och screencasts. Precis som bloggen och nyhetsbrevet kan dessa användas för att belysa olika frågeställningar eller presentera information om företaget. Många företag använder det för att visa vad som pågår bakom kulisserna – exempelvis kan man på British Airways Youtube-kanal följa expansionen av flygplansflottan. Fokus ligger på att visa upp nya, omtalade modeller som Airbus A380 och Boeing 787.
Andra former av content marketing är e-böcker, guider och webbaserade medlemstidningar för kunder.

Så lyckas du med content marketing

Här kommer några bra tips på hur du lyckas i praktiken.

1. Dokumentera strategin
För att kunna lyckas med din innehållsmarknadsföring är det viktigt att du har en strategi. Processen är som sagt kontinuerlig och det innebär att det måste finnas ett tydligt mål för att du inte ska tappa fokus. I strategin bör framgå vem du vill nå, vilket värde du kan tillhandahålla, hur du ska leverera informationen, vem som ska sköta processen samt hur du kommer att mäta framstegen och förfina arbetet.

2. Skapa bra innehåll
Riktigt bra innehåll som är underhållande och lärorikt är nyckeln till framgångsrik content marketing. Tänk därför noga igenom vad som ska publiceras. Fokusera på att producera något som kunden har användning för, exempelvis en guide till en produkt eller en analys av din bransch.

3. Publicera regelbundet
Då content marketing är en fortlöpande process är det mycket viktigt att du publicerar regelbundet. Hur ofta du publicerar beror på vilken kanal du väljer att publicera via. Gör gärna ett schema för 3-6 månader där du planerar vad du ska publicera och när.

4. Var inte rädd för att experimentera
De mest framgångsrika content-marknadsförarna är de som ständigt jobbar med att hitta på nya idéer och med att förbättra och förfina det de redan gör. För att lyckas bör du därför hela tiden utveckla din idé, samtidigt som du ser till att alla andra delar av marknadsföringen hänger med i utvecklingen. Ett tips är att välja ut ett par områden att utveckla under det kommande året. Kom ihåg att även små förändringar kan ge stora resultat!

Källor:
www.kntnt.com/svenska-exempel-pa-content-marketing
www.resume.se/du-gor-inte-content-marketing-du-bara-tror-det

Så hittar du din unique selling point – och slår dina konkurrenter

$
0
0
USP betyder unique selling point

Du har säkert hört det förut, att du ska hitta din unique selling point. Men du har kanske lite svårt att sätta ord på vad det är som gör dig speciell eftersom många av dina konkurrenter gör i stort sett samma sak som du gör. Ja, i stort sett. Men finns det en skillnad är det den ska du ska trycka på i din marknadsföring. Även om ni erbjuder exakt samma tjänster eller produkter ska du ändå kunna hitta din speciella USP. Nu får du receptet!

Hitta alla dom små sakerna som du gör eller har som dina konkurrenter inte har. Du tror kanske inte att det är något särskilt men ofta är det små detaljer som gör att vi väljer en leverantör över en annan.

Det kan vara att du

  • Erbjuder gratis parkering och att det är lätt att på en parkeringsplats
  • Bor utomlands och därför arbetar på nätterna
  • Pratar ett ovanligt språk
  • Har en webbshop och samtidigt erbjuder att kunderna själva kan komma och hämta sina varor (och få varorna snabbare och spara pengar på frakt)

Gör en lista och bli inspirerad. Listan är längre än du tror och du kommer bli glad av att göra den.

Låna min USP

Jag gjorde min lista i somras och noterade att en av mina USP’s är snabb svar- och levereringstid. Jag svarar på alla mina mails under loppet av en, max två vardagar, löser mindre uppgifter i loppet av få dagar och levererar större jobb (så som hela hemsidetexter) på få veckor. Det kan många av mina konkurrenter inte konkurrera med.

Och det gick jag och funderade på nere i Frankrike och tänkte att det var för lätt att ska skulle kunna slå flera av mina konkurrenter på något som varken handlade om pris, kvalifikationer eller originalitet. Och ja, det är lätt. Därför har jag omstrukturerat efter att jag kom hem.

Nu är jag ännu mer noga att organisera min dag så att jag har nog med buffertid att behålla den korta svarstiden. Jag har en till tre timmar dagligen där jag inte har planlagt något. Här kan jag svara på e-mails, prata i telefon eller lösa uppgifter som inte var planerade. Och om världen är tyst en dag kan jag alltid göra några av mina egna arbetsuppgifter (skriva nyhetsbrev, uppdatera min hemsida, ta hand om mitt nätverk, utveckla min verksamhet – du vet säkert vad jag pratar om).

Högst sannolikt kan du också organisera mer buffertid i din kalender. Och så kan du också slå dina konkurrenter i kort svarstid. Varsågod, där fick du en present.

Nu har du den första punkten på din lista med USP’s. Men det slutar ju inte här. Avsätt en dag till att göra listan längre. Den kan alltid utökas och kan vara bra att kika på om du har en tung dag. För du blir glad av att titta på det som du är särskilt bra på. Du hittar säkert – precis som jag – några bra punkter som du kan göra mer med så att dina särdrag blir ännu tydligare för dina kunder.

Utveckla försäljningen över sommaren

$
0
0
Tid för eftertanke och reflektion

Nu inför sommaren finns det tid för eftertanke och börja skapa strategier för hösten. För att nå fram till rätt kundgrupp behöver du skapa en struktur för detta. När det sedan är gjort är det enklare att veta i vilka sammanhang som du ska synas i och hur, med vem etc. För att skapa din strategi behöver du börja med att besvara några frågor:

• Vem vill du nå?
- Målgruppen

• När vill du nå dem?
- Hur ser tidplanen ut

• Vad vill du åstadkomma?
- Vilka mål ska vi uppnå?

• Hur skall du åstadkomma detta?
- Hur ska vi utforma, hur ser budskapet ut?

• Var skall du kommunicera?
- Vilka kanaler ska vi använda? social medier, tidningar, tv ect.

När dessa frågor är besvarade är det dags att använda de svar du får och bygga din säljstrategi. Olika produkter, olika målgrupper kräver olika säljstrategier. Det som fungerar inom ett område är helt ofunktionellt i ett annat. Det som ändå är centralt är att vara tydlig med vad du vill när du möter kund. Idag är det otroligt mycket ”snömos” som en del säljare berättar innan jag som kund får reda på vad de vill sälja. Var tydlig, var ärlig orka ta ett nej, och jobba sedan vidare med detta. Ett nej är aldrig definitivt, utan början på ett närmande till kunden. Den längsta tid jag har lagt ned på en kund är två år innan vi har satt oss ned och påbörjat ett jobb.

I en säljstrategi behövs det mål. Vi vet nu vem som är kunden eller kunderna, men vi måste veta hur mycket pengar som måste in i bolaget. En likviditetsbudget kan hjälpa till med detta. Där kommer frågorna att bli:

• Hur mycket måste jag sälja per dag för att det ska fungera?
• Hur många kunder är det?
- Av dessa ska jag ringa till?
- Möten ska jag ha i veckan?
- Vilket resultat vill jag få ut av varje möte?

Den första delen handlade mer om att ringa in kunden och hur du ska exponera produkten mot den. Denna del handlar mer om hur du ska strukturera upp din säljplan.

En del tycker det är svårt att ringa och boka möten och visst finns det andra sätt. Det centrala är att få igång kundmöten så att du får en möjlighet att visa dina produkter och hur dessa kan hjälpa kunden. Minns också att det alltid är mer kostsamt att sälja till en ny kund än till en befintlig. Det beror på att den nya kunden inte känner dig och behöver bli trygg med dig i en framtida säljprocess, det problemet finns inte hos en etablerad kund. Så det kan finnas ett värde i att gå igenom din ”gamla” kundstock och boka möten med dem.

​Är din USP smartast?

$
0
0
​Är din USP smartast?

USP står för Unique Selling Point och sätter fingret på det som gör ditt företag annorlunda från – och bättre än – dina konkurrenter.

Endast ett fåtal företag är helt unika för sitt slag. Ofta är det snarare tvärt om, att det exempelvis finns många snickare, klädaffärer och caféer inom ett och samma område. Det är då det blir viktigt att definiera sin egen USP.

Vad är er unika egenskap, som ni är ensamma om och som ni vill bygga upp er marknadsföring kring? Ni bör hitta sätt att – när ni svarar på frågan vad ni gör – även inkludera svaret till vad som utmärker er.

Lite historia

Teoretiseringen kring USP uppstod på 40-talet som ett resultat av analyser av vilka reklamkampanjer som var mest framgångsrika. Det visade sig alltså vara de som genom att lyfta fram unika poänger med en produkt eller tjänst, bäst lyckades få kunderna att byta märke.

20 år senare började man också tala om ESP – Emotional Selling Point – efter att det blivit allt vanligare med känslomässiga argument, och budskap som spelar på önskningar och drömmar. För att ta fruktjuice som ett exempel kan USPen vara att det är ”ekologiskt och fritt från socker” medan ESPen skulle kunna vara ”bli hälsosam”.

Nästa trebokstavsförkortning OSP – Organizational Selling Point – uppkom på 80-talet efter att det hade blivit tydligt att ett företags värderingar också är väldigt viktigt för marknaden. Det var ett företags filosofi och rykte som nu gjorde det unikt och därmed blev en avgörande faktor för kunderna.

Man skulle kunna säga att OSP är som ESP, fast mer långsiktigt. Köper du ett juicepaket för att känna dig hälsosam är det ganska kortsiktigt, men om du alltid handlar av ett visst företag som förknippas med en hälsosam livsstil identifierar du dig själv som en hälsosam person.

Den smartaste USP:en?

2009 utkom en stor forskningsstudie (The 2009 goodpurpose survey) som visar att 83 % av konsumenterna är beredda att ändra sin konsumtionsvanor om det kan göra morgondagens värld till en bättre plats att leva på.

Slutsatsen är alltså att de företag som tar ett stort samhällsansvar samt lyckas lyfta fram detta i sin kommunikation kommer lyckas bäst framöver. Sättet på vilket ditt företag utmärker sig på marknaden bör alltså vara ansvarsfullt – etiskt och miljömässigt.

Kanske är det något att ha i åtanke när ni framöver filar på ert svar till frågan vad ni gör? (och vad som utmärker er!)

Instagramannonser är här för att stanna: Allt du behöver veta

$
0
0
Annonsering på Instagram

Instagram rullar nu ut annonser på en global skala och expanderar därmed den betaversion av produkten som har testats i USA och Storbritannien under 18 månader. Genom att testa tjänsten har vi på CupoNation fått kunskaper gällande det bästa sättet att använda denna nya och kraftfulla marknadsföringplattform som lanseras i Norden i slutet av september.

Vare sig du representerar ett företag som försöker öka räckvidden och försäljningen, eller är en användare som starkt ogillar idén om ännu en social plattform som introducerar reklam, är detta stora nyheter. Vi vet att detta kommer att förändra sättet vi ser på reklam, precis som Google och Facebook lyckades med för ett par år sedan. Vi vet också att detta kommer att påverka de 300 miljoner människor som använder Instagram världen över. Vissa kommer inte att tycka om förändringen, medan andra kommer att uppskatta att transparensen ökar på sociala medier, då företag tidigare har betalat ägare av stora Instagramkonton för sponsrade inlägg. Just därför är åsikterna delade mellan de som helt enkelt inte vill se reklam och de som ser positivt på att det blir enklare att särskilja vad som är reklam och vad som inte är reklam. Men då tjänsten tidigare har testasts under en längre period i Storbritannien och USA framstår det som ganska självklart att Instagram ville vara säkra på att de inte skulle förlora användare på grund av detta.

- Den viktigaste anledningen för företag att börja använda reklamfunktionen på Instagram är att människor har fullt fokus medan de går igenom sin feed. Till skillnad från reklam i TV och tidningar som allt mer ignoreras av konsumenten är det en stor fördel att kunna leverera relevant innehåll till människor på en så naturlig plattform, vilket är en process vi även såg när Facebook introducerade sponsrade inlägg, säger Mads Bukholt, Managing Director Nordics på CupoNation.

Som företag ser vi fyra avgörande delar som du behöver tänka på för att bemästra den nya annonseringsfunktionen på Instagram:

1) Var tidig och börja nu – före dina konkurrenter. Precis som de tidiga dagarna med Facebook och Google AdWords är priserna väldigt billiga för närvarande. Det gör att du kan testa tjänsten på ett mer aggressivt sätt än andra plattformar, då kostnaden per klick är så pass låg.

2) Var autentisk och leverera relevant innehåll med hög kvalitet som inte förstör användarens upplevelse. Som vi nämnde ovan fäster användarna stor uppmärksamhet vid vad de ser på Instagram. Det är därmed viktigt att innehållet håller hög kvalitet, når den rätta målgruppen och gör det på ett så naturligt sätt som möjligt.

3) Ta tillvara på de avancerade segmenteringsmöjligheterna. Du kan nå användare genom bland annat geografi, intressen och utbildning. En restuarangägare kan nu exempelvis rikta en bild på en köttbit till köttälskare – allt inom en radie på 500 meter.

4) Var säker på att landningssidan är optimerad för mobilen. Det låter enkelt, men är något som flera företag har missat hittills. Det är viktigt att förstå att all trafik från annonserna kommer att vara mobil och därmed behöver man vara redo att konvertera den trafiken på bästa möjliga sätt.

Vi har tidigare kunnat se att svenska företag är långsamma med att anpassa sig till den här typen av förändringar. Därmed tror vi att fler internationella företag kommer att kunna konkurrera på ett bättre och smartare sätt på den svenska marknaden, vilket medför att de tar över en avsevärd del av vår försäljning och export.

På CupoNation experimenterar vi alltså redan med annonseringen i de länder där det är möjligt. I ett tidigt stadie har vi kunnat utläsa att det är ett effektivt sätt att nå nya målgrupper och vi har inte sett några negativa kommentarer från kunderna. Det är snarare det motsatta, då det verkar som att delningen av kvalitetsbilder (även om de är sponsrade) utgör en ny kärna på Instagram och är själva anledningen till att plattformen är så populär bland användarna.

Konsten att nätverka en viktig del i din marknads- och säljstrategi

$
0
0
Konsten att nätverka en viktig del i din marknads- och säljstrategi

Jag har under alla år som företagare jobbat med att bygga mitt nätverk. Det har varit ett sätt att knyta kontakter som jag har kunnat använda för att nå fram till kunder. När jag var ny på detta område så hade jag ingen större kunskap eller idé om hur man gjorde, utan jag lärde mig allt eftersom och utvecklade detta området till ett viktigt försäljningsområde. Jag ser denna vilsenhet hos många som idag nätverkar och som inte leder någonstans, tar energi och dränerar personer på att tro på sin egen förmåga.

När man börjar bygga sitt nätverk bör man ta sig an denna uppgift med stor ödmjukhet och tålamod. Till en början går man på många olika slags möten och förstår kanske inte fullt ut varför man är på dessa. Man samlar på sig visitkort som man inte vet hur man ska använda. Denna tid är viktig för att utveckla en ”känsla” för hur man kan nätverka effektivt, med andra ord är det en lärofas.

Ska du lyckas med ditt nätverkande kommer här några råd.

Paketera din produkt

Innan du börjar berätta för människor om vem du är och hur du kan hjälpa andra är det viktigt att din produkt är paketerad. Vi människor orkar lyssna 5-8 sekunder sedan avtar detta kraftigt.

Vem vill du göra affärer med?

Det är viktigt att du funderar över ”vem söker du?”. Ju mer precis du kan vara desto lättare är det för människor att hjälpa dig.

Ett annat sätt när detta område är uppe är att rita ned en ”kontaktkedja” på ett papper och se om det är någon som känner den som du söker. Finns inte det kanske det finns i nästa led, ta då kontakt med den som ligger närmast och säg ”jag ser att du är bekant med xxxx och jag har försökt att få tag i denne, skulle du kunna introducera...”.

Tålamod

Tänk på att det tar tid innan människor litar på dig, vilket innebär att de som kanske känner den som du söker behöver lära känna dig bättre innan de kan hjälpa dig. Om du jobbar med dyrare produkter har de för det mesta en längre insäljningstid, likaså är det med tjänster.

Arena

Det finns många företag och organisationer som anordnar frukost eller lunchträffar. Se vilka som jobbar inom det området som du söker och gå dit och skapa nya kontakter.

Du måste omge dig med ”rätt” ”ambassadörer”

Omge dig med människor som du litar på och känner förtroende för. Utbilda dessa i din produkt/tjänst och vad du söker. Använd dig av kunder som gillar din produkt/tjänst om de kan rekommendera

Sluta försörj dina nätverk

Är du med i ett nätverk med årsavgift, eller tänker gå med, så är det inte du som ska försörja dem utan det är de som ska försörja dig. Var kräsen. Vet inte hur ofta jag har fått höra när affärerna uteblir ”det är inget fel på modellen, utan det är du som gör fel”. Jag levde länge i den tron tills jag mötte ett nätverksproffs från USA. Det var han som sa ”ställ krav” ”20 ggr pengarna är oddset”. Det innebär att är årsavgiften 10 000 SEK ska utfallet vara 200 000 SEK.

Jag har nu efter många års nätverkande sett ett stort antal nätverksmodeller och alla har sina fel och brister. Självklart har du ett eget ansvar för att göra din uppgift inom nätverket, men det är ingen garanti för att du får in några affärer. Ett stort bekymmer är bristen av konkurrens, som finns inom många nätverk. En grupp av 15 advokater har större chans att maximera sina affärer än en grupp med femton personer med olika yrkesbakgrund. Orsaken är enkel. Advokaterna kan sitt yrkesområde och behöver inte utbildas.

Det finns alltid succés stories där exempelvis bilmekanikerns kontakter gav VD för ett inredningsbolag ett uppdrag på 10 miljoner SEK. Och det är klart att det har hänt, men sannolikheten är lika stor som att vinna 10 miljoner på lotto. Med andra ord det går inte bli rik på spel och dobbel. Det som kan skapa din framgång är ett metodiskt arbetande med din marknadsplan och säljstrategi där nätverkande är en del av detta.

De 5 mest väsentliga metoderna för att nå fler kunder

$
0
0
Bli en kundmagnet - hitta fler nya kunder

Frågar man småföretagare vilka deras största utmaningar är i sitt företagande brukar listan se ut något i stil med denna.

1. Hitta nya kunder
2. Bokföringen
3. Pappersarbete/administration

Nykundsbearbetning ligger ofta i topp.

Det finns olika sätt att jobba på, olika sätt att skaffa nya kunder på. Här är fem av de saker vi anser är de bästa metoderna för att få kundbasen att växa. Men först, tänk på att:

Det är alltid enklare att sälja till en befintlig kund, än att skaffa en ny.

1. Gör dig synlig på Internet

Internet är en avgörande plattform för många.

Det första du ska tänka på idag är att ha en tydlig Internetprofilering. Det gäller även branscher som många under lång tid inte ansåg hade någon chans på nätet.

Alla företag ska finnas på Internet, även ditt.

För att nå nya kunder på nätet behöver du två saker:

1. En attraktiv och funktionsduglig hemsida som följer principerna för att vara attraktiv i Googles ögon, dvs. sökmotoroptimerad och användarvänlig där besökaren snabbt och enkelt hittar vad denne söker/vad du vill sälja.

2. En marknadsplan för hur du ska nå ännu fler kunder. Att bara lägga upp sajten hjälper oftast inte, du behöver även marknadsföra den. Men det behöver inte vara så svårt.

Gör så här.

Starta igång Googles marknadsföringsverktyg – Adwords.

Adwords är ett program där du lägger upp kampanjer för att synas på sökord du är intresserad av att synas på (det du tror dina potentiella kunder söker efter). Du kan genom en Adwordskampanj komma upp högst upp på Googles träfflista redan imorgon genom att betala för detta. Du betalar per klick och kan begränsa kampanjen genom att skapa en daglig budget och även begränsningar till regioner, dvs. vilka kommuner/städer i ett land som folk ska kunna söka ifrån och få upp din hemsida. Så vill du synas på en sökning på ”redovisningsbyrå i Malmö” eller kunna nå alla som söker efter ”Stiga gräsklippare” på din ort, är detta möjligt att ställa in. Adwords är enkelt, inga startkostnader och vem som helst kan i princip lära sig att hantera Adwords.

En annan kanal som fungerar mycket bra idag är Facebook. För det behöver du starta en Facebook-sida och sedan erbjuder Facebook ett mycket smidigt marknadsföringsverktyg där du likt Google Adwords kan nischa din marknadsföring och rikta den lokalt och efter användarens intresseområde.

Som exempel kan du välja att bara göra din annons synlig för kvinnor mellan 30-35 med intressena Mindfulness och Yoga, boende i Borås.

Därför borde alla företagare spendera minst 10 kronor/dag på Facebookannonsering

Det finns också möjlighet att köpa marknadsföring på Twitter och LinkedIn, men vi har själva inte testat detta. Berätta gärna för oss om du testat dessa kanaler eller om du har andra kanaler som fungerar. Skicka ett mejl eller kommentera nedan.

2. Få kunderna att marknadsföra dig

Kundernas ryktesspridning är A och O för alla företag.

Ofta får du nya kunder genom att kunder du har haft varit nöjda. Det är oftast så företag växer. De flesta företag gör i själva verket ingen marknadsföring alls. En gång sökte jag på antal byggföretag i Skåne. Tusentals kom upp. Hur många av dessa ser man marknadsföra sig mot allmänheten eller i fackpress/dagstidningar? Enbart ett fåtal. Ändå har vi tusentals byggfirmor i Skåne. Anledningen?

Nätverkande/relationsmarknadsföring

De får sina kunder genom att göra ett bra jobb. En snickare exempelvis gör en bra köksinstallation. Familjen bestämmer sig för att snickaren även får göra badrummet. Några vänner till familjen kommer på besök, tycker att den nya renoveringen var jättefin. De vill ha kontakt med snickaren. De beställer också uppdrag. Osv. Så här funkar det i varenda bransch, sedan tidernas begynnelse. Gör ett bra jobb så sköter dina kunder marknadsföringen åt dig!

Konsten att nätverka en viktig del i din marknads- och säljstrategi

För att ryktesspridningen ska bli effektiv ska du tänka på en sak. Som företagare är det alltid viktigt att leverera exakt det du utlovar; fast steget bättre är att leverera över dina kunders förväntningar!

Ett annat sätt att lyckas med din ryktesspridning som företagare är att gå med i nätverksorganisationer och nätverkssammankomster av olika slag. Nätverksorganisationer kan vara företagarorganisationer i din kommun eller privata nätverksorganisationer som BNI. BNI är grupper av företagare som träffas för exempelvis frukostmöten på ett hotell. Under dessa möten har någon av företagarna en djupare presentation av sitt företag och samtliga berättar kort om sig själva och sitt företag vid varje sammankomst. I en del BNI-nätverk refererar de mängder av kunder till varandra inom olika branscher, kors och tvärs!

Det kostar att vara med i en affärsorganisation som BNI, men kan vara värt att testa. Det passar inte alla och en del har allt annat än positiva saker att berätta, men det kan säkert skilja sig lokalt.

Tänk då på en sak – ju mer du ger till andra, desto mer känner de sig manade att ge till dig.

Företagsmässor

Övriga nätverkssammankomster är givetvis det klassiska – mässor och dylikt. Det är dock inte alltid så enkelt och kan var rätt opersonligt. Många människor som vill synas och höras, och alla under samma tak. Men är du en hajfena på att nätverka och gillar det sociala, kan mässor ge dig extrainkomster och nya kunder för framtiden.

3. Specialisera och nischa dig

Är du specialiserad/nischad når du ofta större framgång.

Hur ser du på det själv? Om du hamnar i juridiska svårigheter, exempelvis en skilsmässa, skulle du då inte gå till en familjejurist? Om du skulle vilja göra en tatuering, skulle du inte vilja ha en tatuerare som är specialist på just den typen av tatueringar du vill ha, exempelvis en porträttatuerare? Om du vill äta en god latinamerikansk middag ute – vad tänker du på främst, en svensk restaurang med latinamerikansk mat på menyn eller en latinamerikansk restaurang? Ja du förstår poängen.

Om du ska nå nya kunder är det en fördel om du har specialistkompetens. Vad är du bäst på? Lyft fram detta i din marknadsföring. Det är lätt att tro att om man säger att man har bred kunskap kan du nå fler, men oftast är det tvärtom. Nischar du dig blir din marknadsandel automatiskt mindre, men vi lovar, det lönar sig.

Ett smart sätt att skaffa dig extra kompetens inom ett område är att ta en anställning och jobba för någon ett antal år. Därefter kan du starta eget, marknadsföra dig med pondus och automatiskt dra människor till dig som kan ge dig större uppdrag och beställa större kvantiteter. Dessutom får du en extra skjuts i din relationsmarknadsföring genom att vara specialiserad och ha lång erfarenhet inom ditt gebit – ryktesspridning från en kund får högre effekt om det framgår att du har lång erfarenhet och är specialiserad. Du får därmed högre trovärdighet och därmed mycket högre potential till effektiv spridning.

4. Jobba på din egen utveckling

Din personlighet kommer att avgöra hela företagets image och varumärke.

Fokusera på dig själv om du vill bli framgångsrik. Ju mer magnetisk personlighet du har, dvs. desto trevligare, ju mer positiv du är, ju bättre du behandlar dina medmänniskor, dina anställda och dina kunder – desto mer framgångsrik kommer du att bli.

Det finns mängder av artiklar om hur man kan utveckla sin personlighet, sitt sätt att bemöta andra människor, hur man hanterar olika sociala situationer – både i arbetslivet och till vardags. Ta tag i det! Bli ett proffs på mänskliga relationer. Det kommer avspegla sig i hela din näringsverksamhet. Från hur du behandlar kunder till vilka du anställer. Det kommer i sin tur påverka hur ni utformar er marknadsföring både textuellt, visuellt och muntligt.

Fokusera på personlighetsutveckling genom en mängd inspiratörer som det kryllar av på nätet, exempelvis Tony Robbins, varje dag så länge du lever. Kom ihåg, går du inte framåt, så går du bakåt. Du glömmer. Att vara dynamisk och ha en skinande personlighet, varje dag, kräver ofta som i så många andra områden i livet, fortlöpande arbete. Människor har ofta en tendens till att bli bekväma och luta sig tillbaka, vilket sänker engagemanget för andra människor. För att hålla dig supertaggad och engagerad i varje människa du stöter på – så behöver du inspiration – dagligen.

Det är intressant att lyssna på kända entreprenörer. Nästan samtliga ger rådet att om man söker efter något att investera i, så är den bästa investeringen man kan göra att lägga pengar och tid på sin egen utveckling.

Läs även: Det svåraste med att vara företagare och en lösning på problemet

5. Samarbeta med andra

De starkast växande företagen letar hela tiden efter samarbeten som ger en hävstångseffekt.

De flesta av oss människor fungerar bäst genom att samarbeta med andra. Vi tänker bäst och får de bästa idéerna genom kommunikation och genom att utväxla åsikter, tankar och värderingar.

Vare sig du driver företaget själv och bollar idéer med din partner eller vän eller om du driver företaget med en kompanjon, så bör du regelbundet ha någon att diskutera strategier med, någon som är intresserad av det du sysslar med.

Det finns inte en president på jorden som inte har rådgivare. Det finns en anledning till det. Ditt företagande är också en komplex verklighet precis som politiken. Ska du nå framgång i konkurrens med andra företag och hela tiden förnya dig, måste du ha koll på en mängd aspekter och kunna läsa av din målgrupp från tid till tid.

Du bör jobba på din kreativa förmåga och ha ett självkritiskt förhållningssätt på hur du uppfattar verkligheten. Det finns många glasögon med olika fokus och det finns alltid två sidor av samma mynt.

Du bör alltid ha en mentor, om det så är en fysisk person eller en bok. Du ska inte förlita dig på att du själv förstår allt.

Ödmjukhet och att kunna samarbeta med andra människor har alltid varit styrka.


20 tips hur du hittar fler nya kunder till ditt företag

$
0
0
Goda råd hur du hittar nya kunder samt bearbetar gamla för att öka kundregistret

Som företagare är kunden A och O i verksamheten. Det är kunden som ger dig inkomsterna i företaget. Har du en strategi för att få fler kunder att handla av dig eller att anlita dig? Om inte, följ med i denna artikel så ska du få en rad goda råd som kommer att hjälpa dig att öka kundbasen och få fler kunder att köpa av dig.

Dessa tips gäller oavsett om du driver en e-butik/onlineförsäljning, en fysisk butik, jobbar som konsult, hantverkare, ja du kan dra nytta av de flesta råd och ha stor nytta av det, då all försäljning följer samma principer.

Långsiktigt tänkande med kunden i fokus, hela tiden, det skapar affärer.

4 tips för att bearbeta dina nuvarande kunder (steg-för-steg)

Detta är ett smart sätt att nå fler kunder. Många missar det vilket är synd då det är ett kostnadseffektivt sätt för nykundsbearbetning. Denna del gäller så klart bara dig som redan har minst en kund.

1. Börja med att ta reda på allt om dina nuvarande kunder. Utveckla en exakt profil av de som köper; ålder, utbildning, kön, civilstånd, sysselsättning, hobbies, och de platser de besöker, on-line och off-line. Ju mer du vet desto bättre. Detta kommer du ha nytta av när du skapar din marknadsföring och riktar den för att maximera dina insatser.

2. Kontakta befintliga kunder och ta reda på deras behov och önskemål. Ta dig tid att besöka eller ringa dem. Ställ relevanta frågor. Lyssna och lär. Vad tycker de om dig och finns det några konkurrenter som med är bra? Dels får du här en fantastisk marknadsundersökning, dels visar du kunden att du verkligen bryr dig.

7 sätt att skapa en marknadsföringskampanj med små medel

3. När du ändå har kontakt med dina nuvarande kunder, fråga dem om de har vänner eller affärsbekanta som med skulle kunna vara intresserade av din produkt eller tjänst. Nu har du på ett enkelt sätt med hjälp av referensmarknadsföring fått fram varma leads, eller halvvarma åtminstone.

Är din kund nöjd med dig så är det normalt inga problem att hjälpa till med detta. Du kan erbjuda en rabatt till din kund om de skapar leads till dig, men det är inte nödvändigt. Skicka hellre ett par trisslotter, biobiljetter eller annat som tack för hjälpen.

4. Kontakta nu dessa leads och säg att du fått deras namn och kontaktuppgifter av deras gemensamma bekant.

Tänk på: Ett telefonsamtal slår nästan alltid ett mejl som första kontakt. Du kan sedan följa upp med mejl och skicka information.

3 tips för att nå nya kunder med hjälp av marknadsföring

1. Gör en analys av din marknad. Vilka är dina kunder? Finns det någon idealkund? Har du redan gjort en undersökning av nuvarande kunder, enligt ovan, har du redan kommit en bit på vägen.

2. Gör en marknadsplan. Här har du en guide som är strålande

3. Skapa ett bra erbjudande och testa olika vägar. Det är inte alltid den vägen du tror som är bäst. Det gäller att vara flexibel.

26 tips om hur du skapar oemotståndliga erbjudanden

Tänk på: Lyft fram kundfördelar och inte produktfördelar. Kunden köper inte egenskaper utan lösningar på dennes problem och utmaningar. Kunden köper också dig/ditt företag. Det betyder att om du inger förtroende, att du vill hjälpa kunden och agerar långsiktigt, så kommer du få fler betalande kunder, idag och lång tid framöver.

3 tips på marknadsföringskanaler du bör kolla närmare på

Här listar jag bara snabbt de kanaler som är extra intressanta. Jag går inte in på djupet då artikeln skulle bli väldigt lång, så ta hjälp genom att fråga någon kunnig eller ställ din fråga i vårt forum

Dessa tre kanaler kan du köpa marknadsföring i och de anses av många som effektiva då du kan styra kampanjerna mot en nischad målgrupp.

  • Google Adwords
  • Facebook
  • LinkedIn

Läs mer här om dessa marknadsföringskanaler och hur du når nya kunder

10 tips hur du når framgång i kundanskaffning

Vi avslutar med några tankar och välbeprövade sätt att marknadsföra ditt företag.

Tänk på: Att testa olika vägar är smart, men det betyder inte att du ska byta metod hela tiden. Uthållighet krävs. Många ger upp för snabbt och det finns inga genvägar för att få företaget att växa.

  • Skapa en smart hemsida med fungerande, sökmotoroptimerad teknik. Din hemsida är en av de viktigaste marknadsföringsplatserna för dig, oavsett vilken bransch du verkar inom. Genom smart hemsidedesign, bra innehåll och rätt sökmotoroptimering kan du driva trafik till din hemsida, som sedan kan konverteras till kunder.
  • Starta en egen blogg och skriv om det som du hjälper människor med. Leta upp andra bloggar som skriver om samma saker som du och börja kommentera deras bloggar. Det kan göra att fler får upp ögonen för din blogg. Att ha en blogg kopplad till ens hemsida kan också skapa mer trafik till din hemsida – det är en viktig del i sökmotoroptimering och något du kan göra på egen hand.

Du kan också gästskriva hos andra. Denna sajt, Företagande.se, är i det stora hela uppbyggd av medlemmars engagemang, så välkommen att kontakta oss om du vill skriva om något ämne du brinner för. Läs mer här om vad det innebär att skriva för oss.

  • Affärsmöten och mingel. Det finns en rad frukostmöten och affärsträffar runt om i landet. Besök dessa och börja prata med folk.
  • Mässor/företagsmässor. Besök mässor eller ställ själv ut på lämplig mässa.

20 gratis sätt att marknadsföra ditt företag

  • Nätverka online i forum och sociala medier är en annan framgångsstrategi för att få fler kunder. Att använda sig av de sociala mötesplatser som finns på internet till att skapa kontakter och bygga relationer är en fantastisk väg för att nå nya kunder på. Du synliggör din kompetens och kunskap. Gå med i grupper på Facebook och delta i diskussioner där. Det finns oändligt många – sök efter ditt område i sökfunktionen överst på Facebook. Även LinkedIn har en del grupper du kan gå med i.
  • Nätverka off-line. Att använda ditt befintliga nätverk för att hitta kunder är en annan smart lösning. Alla dina kontakter kan leda till fler affärer. Fråga och be om hjälp och berätta för din omgivning att du driver företag. Du kan också använda branschnätverk för att synliggöra vad du gör och vem du är. Många använder också nätverk som t ex Lions, Rotary, Druiderna, Round Table.
  • Bli en föreläsare. Att föreläsa och prata om det du gör kan leda till bra exponering. Leta upp föreningar, organisationer eller nätverk där du kan hålla en kort föreläsning eller anmäl dig till ett talarforum om du känner att du har ett bra koncept att presentera. Att börja föreläsa lokalt är en bra början. När du sen fått erfarenhet så kan du erbjuda dina föreläsningar till större företag och organisationer.

5 frågor som löser alla dina marknadsföringsproblem

  • Se till att kunderna upplever glädje och förtroende vid köp och kontakt med dig. De ska känna en bra besöks/användarupplevelse. Hur löser du det?
  • Erbjud ett speciellt introduktionserbjudande för att få nya kunder att nappa. Hur kan ett sådant erbjudande se ut?
  • Erbjud en belöning till dina nuvarande kunder som hjälper dig att få in fler kunder. Vad skulle motivera dem att aktivt hjälpa dig skaffa kunder åt dig?

Lycka till med marknadsföringen av ditt företag!

Hur ska jag marknadsföra min firma inom redovisning och översättning?

$
0
0

Driver en liten konsultfirma inom redovisning och översättning. Har en budget avsatt för marknadsföring men vet inte vad jag ska välja att satsa på. Har du några goda råd som ger bra ROI?
- Thessan


Svar av Företagande Redaktionen, Expert inom företagande och entreprenörskap.

Hej!

Det viktiga är att komma igång direkt och testa olika vägar. Google Adwords är en väg där du annonserar i Googles träfflista och dyker upp när någon söker på de ord/fraser du valt. Du betalar då bara för antal klick/besök till din hemsida. Brukar ligga på ett par kronor upp till några tior/klick beroende på vilka ord du väljer.

SEO är en väg. Jag tänker då först och främst på att fylla din sajt med bra och innehållsrika texter. Du kan t ex starta en blogg där ger tips till läsaren. Det brukar ta några månader innan det ger resultat men när väl Google hittat dina texter kommer även personer som söker efter ditt område med kunna hitta dit. Bra texter som ger mycket till läsaren innebär större chans att läsaren tipsar och länkar till din blogg. Att ge är att få, så bjud på din kunskap.

Att delta och vara aktiv i olika forum, t ex i vårt diskussionforum är med ett annat sätt. Du kan visa vad du går för och hjälpa andra och på så sätt locka till dig nya kunder. Du kan även länka till din hemsida från din profil i forumet.

En snygg hemsida med konkreta erbjudanden är bra. Sätt upp en mejllista/nyhetsbrev där du en gång/månad skickar ut bokföringstips och skattenyheter och dina senaste blogginlägg.

Starta en Facebook-sida och posta ovan nämna saker som blogg och råd till dina läsare och fans.

Gå med i ett affärsnätverk på din ort för att knyta nya affärskontakter.

Gå på frukostmöten där de hålls. Prata med folk och skaka i de träd som finns.

Samla ihop kollegor på din ort så ni tillsammans kan erbjuda ett startpaket till nyföretagare. Bokföring, företagscoach, dator, telefon, kontorsmöbler, kontorsmaterial, etc. Kunden får rabatt hos er. Det finns företagsregister så ni har koll på nystartade företag. Kommunen har säkert dessa uppgifter. Skräddarsy till olika branscher. Redovisning behöver de flesta.

Hoppas det gav några tips! Testa vad som fungerar bäst för dig.

Lycka till!

Hur nå ut på marknaden med ny produkt?

$
0
0
Rasmus Biasi

Hej Rasmus! Jag startar en produktionslinje inom snickeri listverk. Har klart för mig produktion och volym. Dock fastnar jag i hur ska jag komma rätt på marknad så effektivt som möjligt utan att det kostar en förmögenhet.
- Ramon


Svar av Rasmus Biasi, Expert på försäljning.

Hej Ramon!

Vilken intressant fråga, detta är ju en kombinerad sälj och marknadsfråga vilket gör den extra intressant för jag kan tänka mig att det är många som sitter i samma position som kan dra nytta av att förstå denna procedur.

Till att börja med så måste man alltid, oavsett produkt eller tjänst, definiera sin målgrupp, det enklaste sättet att göra det på är att fundera på vilka som har bäst nytta av tjänsten eller produkten man erbjuder.

I ditt fall så måste jag erkänna att jag vart tvungen att googla, jag får då upp flera bilder på lister samt flera byggbolag som erbjuder sig att fixa lister om man behöver.

Eftersom jag inte är helt insatt i just denna bransch så vet jag inte om det är något ”exklusivt” som folk beställer i vanliga fall eller om snickarna ofta gör det själv så därför vill jag ge dig några alternativ och hoppas på att något eller några av dem slår ”huvudet på spiken”

Alternativ 1: Målgrupp - Byggfirmor

Potentiellt läge:
Det du erbjuder är något exklusivt och eftersom du har produktion så tjänar dom på att beställa direkt från dig istället för att göra dem själv, detta kräver även att du har något extra som t ex inte Bauhaus eller motsvarande kan erbjuda.

Strategi för att få till möte:
Jag råder dig att ställa frågan till alla du känner om någon har en kontakt på en byggfirma, använd sociala medier, Facebook, LinkedIn samt ditt personliga nätverk då får du s.k. ”varma leads” och personen som refererar dig har hjälpt dig att komma förbi första tröskeln, när du sedan är på mötet så kom ihåg att det är personer som delar ditt intresse för hantverk så där har ni något väldigt bra att prata om för att skapa en bra kontakt.

Får du inget gensvar där så kontakta alla lokala byggfirmor, be att få prata med VD eller Inköpsansvarig och förklara att du har något som kan hjälpa dem att spara pengar.

Strategi på mötet:
Din enda uppgift blir här att få dom att gilla dig och sedan visa på hur effektivt det är att beställa direkt från dig istället för att göra det själv eller köpa någon annanstans, det folk i slutändan alltid undrar är ”vad tjänar jag på detta” så var noga med att visa vad dom sparar i både tid och pengar så att dom kan räkna hem det.

Alternativ 2: Målgrupp - Byggvaruhandel

Potentiellt läge:
Du har skapat något fördelaktigt som gör att du är mer kostnadseffektiv alt unik i din nisch och har något som marknaden kräver och längtat efter, du har någon form av patent eller lösning som gör det svårt eller omöjligt att kopiera, t ex en personlig stil som gör att du blir ett ”Varumärke”

Strategi för att få till ett möte:
Först googla och få till en lista på alla tänkbara varuhus, se om du kan få reda på hur dom arbetar med detta idag samt vilka kontaktpersoner som gäller, här är det inköpschefen som gäller, var beredd på att ha mängder med fakta med dig innan du tar kontakt för detta är personer som blir uppringda och kontaktade hela tiden av folk som ”kan hjälpa dom att spara pengar” En inköpschefs roll är att alltid ha koll på det mest kostnadseffektiva valet, vissa förstår detta men dom flesta (eftersom vi är människor) går på relation i första hand så läs mina andra svar om hur man skapar bra samtal för att vara så förberedd som möjligt.

Förklara för dom vad du har kommit på och säg att du vill träffa dom för att visa hur det du skapat kan hjälpa dom att få bättre vinstmarginal (har du några exempel på nöjda kunder så berätta gärna om dessa) om du har något unikt och kan enkelt förklara det på telefon så kommer dom att vilja träffa dig för att se och själva förstå bättre.

Strategi på mötet:
Kom ihåg att detta är oftast en långdragen process, det handlar om att ta in något nytt i sortimentet och det måste passa i både rätt tid och period för att dom ska kunna planera marknadsföring etc (många av dessa har sina egna kataloger som behöver tryckas och produceras i tid etc) så ha inte bråttom.

Strategin här blir att skapa relation samt intresse för din produkt, få dom att känna sig trygg med dig som expert samt att verkligen känna att det är något som passar in i deras sortiment, har du gjort din läxa rätt så kan du tex kombinera din produkt med en av deras i ett exempel och därmed visa hur du redan tänkt på hur dom ska dra optimal nytta i ert potentiella samarbete och var lyhörd för när dom själva börjar prata om vart det skulle kunna passa för då har du lyckats fånga deras intresse.

När du har fått dem intresserade så visa att du är professionell och långsiktig genom att ställa frågor som tex ”Om vi leker med tanken att det här skulle passa hos er, när skulle det vara bäst i tiden för er att få in det i sortimentet och hur stor volym brukar ni vanligtvis beställa?" om dom undrar varför du frågar så kan du svara tex: ”mest för min egen skull så att jag vet att Jag kan leverera inom utsatt tid, dom flesta brukar ju beställa *Minsta antal som du vet är vanligt* och det har jag klart på *Period som du vet att du klarar*

Anledningen till att du ställer frågor som dessa är för att ta reda på vart deras intressenivå ligger, du behöver veta exakt vad det är som dom förväntar sig för att affären ska gå i lås.

Det finns 2 scenarion som du vill hamna i här:

1 - Dom lägger ordern

2 - Dom saknar något för att känna sig säkra

Om de inte är intresserade överhuvud taget så har du misslyckats med att visa värdet, därför är följande teknik bra även här.

Om du hamnar i scenario 2, så är din uppgift att ta reda på vad dom saknar, detta gör du genom att ställa frågor som ”om det skulle vara *så som dom vill ha det* skulle det vara intressant då, eller är det något annat du söker?

Det du nu gör är att säkerställa och låsa genom att säga ”Ok, så om jag återkommer och detta är fixat, då är det intressant, hur många enheter pratar vi om i så fall?”

Här får du kunden att tänka på hur allt är när det är som han vil ha det och det ”enda” du behöver göra är att återkomma när det är ordnat, kom ihåg att försöka få det skriftligt på ett s.k. ”letter of intent” så att du är säker på att de menar det dom säger.

Alternativ 3: Målgrupp - Privatpersoner

Potentiellt läge:
Du har skapat en produkt som privatpersoner själva kan köpa och bygga.

Strategi:
Här är det marknadsföring som gäller, om detta är fallet så råder jag dig att fråga vår marknadsföringsexpert eftersom det då handlar om att få folk att vilja köpa utan att du personligen är där och kan påverka, dock skulle jag råda dig att köra på alternativ 1 eller 2 ändå eftersom dom redan har potentiella kunder och om du blir en del av deras sortiment så behöver du inte tänka på marknadsföring.

I business så kallas detta: B2B = Business to business samt B2C = Business to consumer, så att man vet vilken målgrupp man ska fokusera på, nästan i alla lägen så kan B2C produkter eller tjänster göras bäst genom att man knyter strategiska partners och då blir dom mötena B2B eftersom det är din business som gynnar deras.

Hoppas att det var något här som var användbart och tack för förtroendet! Lycka till och följ mig gärna på Facebook där jag svarar på fler frågor "Rasmus Biasi Säljare/ entreprenör” heter gruppen.

Mvh Rasmus Biasi”

Det vart långt, men det är svårt att svara kort på korta frågor eftersom jag inte vet alla faktorer, hoppas det känns ok.

Content marketing - marknadsföring i förändring

$
0
0
Content marketing eller innehållsmarknadsföring på svenska.

Marknadsför du ditt företag på nätet har du säkert stött på uttrycket content marketing, eller innehållsmarknadsföring som är den svenska översättningen. Det är den nya trenden inom onlinemarknadsföring och något som många sysslar med – påstår de i alla fall. Frågar man någon vad content marketing egentligen innebär får man ofta motstridiga svar och långt ifrån alla som säger sig hålla på med content marketing gör faktiskt det. Här reder vi ut begreppen.

Miss inte: En möjlighet för dig som gillar att skriva

För att enkelt förklara vad content marketing är för den som inte är bekant med termen kan man säga att det liknar den textreklam i brevlådan samt de tryckta nyhetsbrev som var väldigt populära marknadsföringssätt innan internet. Syftet med content marketing är alltså att genom att fortlöpande skapa intressant och värdefullt innehåll locka till sig potentiella kunder och dessutom göra dem till betalande och återkommande kunder. Till skillnad från den tryckta reklamen i brevlådan handlar dock den här nya formen av marknadsföring mindre om att presentera erbjudanden och mer om att bygga upp en välinformerad och lojal kundkrets. Man stärker sitt varumärke genom att presentera textinnehållet som ger något till läsaren och man själv är auktoriteten eller experten inom branschen.

Hur du marknadsför med hjälp av content marketing

Då metoden är så pass ny är definitionen av content marketing fortfarande något luddig. I marknadsföringsbranschen finns många starka åsikter om vad som bör och inte bör innefattas av begreppet.

En tolkning av Thomas Barregren i Resumé föreslår att begreppet kan delas upp i fyra grundprinciper.

Den första är att content marketing är all marknadsföring som ändrar eller förstärker konsumentens beteende, med syftet att locka till sig nya kunder och samtidigt binda dem till sig över en längre tid.

Den andra principen gör gällande att content marketing innebär att man skapar informativt, lärorikt eller underhållande innehåll som upplevs som ärligt och sakligt. Det ska inte ge kunden känslan av att man försöker sälja honom eller henne något.

Den tredje principen säger att content marketing görs genom medier man äger, inte sådana man hyr. Det innebär att du kontrollerar vad som publiceras samt när och var det publiceras.

Den fjärde och sista principen är att content marketing är en kontinuerlig process som kräver regelbunden publicering och systematisk produktion av innehåll.

Vissa finner dessa principer alltför restriktiva men de utgör en bra startpunkt för den som vill få en ökad förståelse för vad content marketing innebär.

Exempel på content marketing

Låter ovanstående krångligt? För att du ska få en tydligare bild av vad content marketing innebär ger vi här några exempel på vad som kan omfattas av begreppet.

1. Nyhetsbrev. Här avses inte oombedd produktmarknadsföring som dimper ned i inkorgen varje dag. För att göra nyhetsbrevet till ett verktyg i en content marketing-strategi ska det ha redaktionellt, välskrivet innehåll som skickas till dem som valt att prenumerera på tjänsten. Målet kan vara att lära kunden något nytt eller att bara roa denne.

2. Företagsblogg. Företagsbloggen är enkel att komma igång med och här finns stora möjligheter att regelbundet publicera material som är av intresse för kundkretsen. Ett bra exempel är Sveriges Radios Medieormen. SR kallar den en webbaserad ”mediebok” men den fungerar som en blogg. Här postas regelbundet inlägg om aktuella frågor som rör utvecklingen inom journalistik och media. Innehållet är intressant, tankeväckande och utbildande – samtidigt som det visar på SR:s stora kunskaper inom mediebranschen.

3. Webb-TV, podcasts och screencasts. Precis som bloggen och nyhetsbrevet kan dessa användas för att belysa olika frågeställningar eller presentera information om företaget. Många företag använder det för att visa vad som pågår bakom kulisserna – exempelvis kan man på British Airways Youtube-kanal följa expansionen av flygplansflottan. Fokus ligger på att visa upp nya, omtalade modeller som Airbus A380 och Boeing 787.
Andra former av content marketing är e-böcker, guider och webbaserade medlemstidningar för kunder.

Så lyckas du med content marketing

Här kommer några bra tips på hur du lyckas i praktiken.

1. Dokumentera strategin
För att kunna lyckas med din innehållsmarknadsföring är det viktigt att du har en strategi. Processen är som sagt kontinuerlig och det innebär att det måste finnas ett tydligt mål för att du inte ska tappa fokus. I strategin bör framgå vem du vill nå, vilket värde du kan tillhandahålla, hur du ska leverera informationen, vem som ska sköta processen samt hur du kommer att mäta framstegen och förfina arbetet.

2. Skapa bra innehåll
Riktigt bra innehåll som är underhållande och lärorikt är nyckeln till framgångsrik content marketing. Tänk därför noga igenom vad som ska publiceras. Fokusera på att producera något som kunden har användning för, exempelvis en guide till en produkt eller en analys av din bransch.

3. Publicera regelbundet
Då content marketing är en fortlöpande process är det mycket viktigt att du publicerar regelbundet. Hur ofta du publicerar beror på vilken kanal du väljer att publicera via. Gör gärna ett schema för 3-6 månader där du planerar vad du ska publicera och när.

4. Var inte rädd för att experimentera
De mest framgångsrika content-marknadsförarna är de som ständigt jobbar med att hitta på nya idéer och med att förbättra och förfina det de redan gör. För att lyckas bör du därför hela tiden utveckla din idé, samtidigt som du ser till att alla andra delar av marknadsföringen hänger med i utvecklingen. Ett tips är att välja ut ett par områden att utveckla under det kommande året. Kom ihåg att även små förändringar kan ge stora resultat!

Källor:
www.kntnt.com/svenska-exempel-pa-content-marketing
www.resume.se/du-gor-inte-content-marketing-du-bara-tror-det

Så hittar du din unique selling point – och slår dina konkurrenter

$
0
0
USP betyder unique selling point

Du har säkert hört det förut, att du ska hitta din unique selling point. Men du har kanske lite svårt att sätta ord på vad det är som gör dig speciell eftersom många av dina konkurrenter gör i stort sett samma sak som du gör. Ja, i stort sett. Men finns det en skillnad är det den ska du ska trycka på i din marknadsföring. Även om ni erbjuder exakt samma tjänster eller produkter ska du ändå kunna hitta din speciella USP. Nu får du receptet!

Hitta alla dom små sakerna som du gör eller har som dina konkurrenter inte har. Du tror kanske inte att det är något särskilt men ofta är det små detaljer som gör att vi väljer en leverantör över en annan.

Det kan vara att du

  • Erbjuder gratis parkering och att det är lätt att på en parkeringsplats
  • Bor utomlands och därför arbetar på nätterna
  • Pratar ett ovanligt språk
  • Har en webbshop och samtidigt erbjuder att kunderna själva kan komma och hämta sina varor (och få varorna snabbare och spara pengar på frakt)

Gör en lista och bli inspirerad. Listan är längre än du tror och du kommer bli glad av att göra den.

Låna min USP

Jag gjorde min lista i somras och noterade att en av mina USP’s är snabb svar- och leveranstid. Jag svarar på alla mina mails under loppet av en, max två vardagar, löser mindre uppgifter i loppet av få dagar och levererar större jobb (så som hela hemsidetexter) på få veckor. Det kan många av mina konkurrenter inte konkurrera med.

Och det gick jag och funderade på nere i Frankrike och tänkte att det var för lätt att ska skulle kunna slå flera av mina konkurrenter på något som varken handlade om pris, kvalifikationer eller originalitet. Och ja, det är lätt. Därför har jag omstrukturerat efter att jag kom hem.

Nu är jag ännu mer noga att organisera min dag så att jag har nog med buffertid att behålla den korta svarstiden. Jag har en till tre timmar dagligen där jag inte har planlagt något. Här kan jag svara på e-mails, prata i telefon eller lösa uppgifter som inte var planerade. Och om världen är tyst en dag kan jag alltid göra några av mina egna arbetsuppgifter (skriva nyhetsbrev, uppdatera min hemsida, ta hand om mitt nätverk, utveckla min verksamhet – du vet säkert vad jag pratar om).

Högst sannolikt kan du också organisera mer buffertid i din kalender. Och så kan du också slå dina konkurrenter i kort svarstid. Varsågod, där fick du en present.

Nu har du den första punkten på din lista med USP’s. Men det slutar ju inte här. Avsätt en dag till att göra listan längre. Den kan alltid utökas och kan vara bra att kika på om du har en tung dag. För du blir glad av att titta på det som du är särskilt bra på. Du hittar säkert – precis som jag – några bra punkter som du kan göra mer med så att dina särdrag blir ännu tydligare för dina kunder.

Viewing all 26 articles
Browse latest View live